T2 campus Thor Park
a2o-architecten
Architectenkantoor: a2o-architecten
Aantal bestede uren: 750 uren
DE ARCHITECTUUROPDRACHT
Locatie: Genk
Opdrachtgever: VDAB, Syntra, Stad Genk en het technisch secundair onderwijs
Jaar: 2010
Type opdracht: Mengvorm (PPS, DBFM(O), ...)
Waaruit bestond de opdracht?
VDAB, Syntra, Stad Genk en het technisch secundair onderwijs investeren samen in een gebouw, een technologiecampus, op de oude mijnsite van Waterschei. De T2 campus in het ‘Thor park’.
Het gebouw is een generator voor technologieopleidingen voor alle types van onderwijs en voor alle leeftijden. Een gedeeld kennisplatform, een gedeeld leerplatvorm en dus een gedeelde opleidingsinfrastructuur.
Het patroon van de bebouwing in de omstreken van Genk verschilt sterk van dat van een gemiddelde Vlaamse provinciestad zoals bijvoorbeeld Hasselt of Leuven. Waar de meeste Vlaamse steden een gestage groei rond een historische kern kenden, groeide Genk explosief tijdens de hoogdagen van de mijnbouw. Een ontwikkelingsmodel waarbij industrialisatie en woningbouw hand in hand
gingen moest op korte termijn tegemoet komen aan de grote vraag naar nieuwe woningen. Langs de grote mijnterreinen ontstonden zo cités waar een volledig besloten productie-, diensten- en huisvestingssysteem zowel functioneel als ruimtelijk onafhankelijk waren van de bestaande nederzettingen. Later werd de omliggende open ruimte verder ingenomen door, de voor Vlaanderen kenmerkende, verkavelingen en lintbebouwingen.
Vandaag de dag resulteert deze eerder onconventionele groei in een bebouwing waarbij verschillende schalen en functies van gebouwen naast elkaar bestaan, schijnbaar zonder enig centraliteit. In deze nevelstad ‘par excellence’ lijkt het enige stedenbouwkundige criterium de relatie tussen de schaal van de bebouwing en het programma te zijn. Deze verbintenis is ook voor de toekomstige T²-campus een belangrijk aanknopingspunt. Zo positioneert het gebouw zich met zijn complex programma tussen de functies en schalen van gebouwen uit zijn directe omgeving.
De T²-campus bundelt functies als productiviteit, onderwijs, collectiviteit en eventueel zelfs evenementen. De schaal van het nieuwe complex positioneert zich daarom ook tussen de schalen van gebouwen met een gelijkaardig programma.
HET ONTWERP
Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?
De eerste keuze die we als ontwerpers maakten was het verzekeren van de flexibiliteit. Opleidingen kunnen wijzigen in de tijd, ruimte kan gedeeld worden. Er is gekozen voor één uitgesproken karakter, één ruimtelijk concept. Het verbindt de diverse opleidingen met elkaar.
Om die reden is gekozen voor een gebouw dat eerder structuralistisch is dan beeldend.
Een strikt raster van 9,60/15,60 m is opgezet met een maximale overspanning en een minimum aan kolommen en zodoende een maximale flexibiliteit.
De atelierdelen hebben een vrije hoogte van 6,90 m. De standaardmaat voor een industriehal. Het laat ook toe tussenvloeren te plaatsen. De kolommen zijn daartoe voorzien van een console. Zo kan een leslokaal of laboruimte midden in de atelierruimte gebouwd worden. Dit concept van uitbreiding door het plaatsen van tussenvloeren versterkt de connectiviteit tussen de delen van het gebouw.
Het volume wordt gedwarst door een binnenstraat, het hart van het gebouw. De toegang situeert zich op het eerste verdiep en dus zo centraal als mogelijk in het gebouw. Je fietst of je wandelt via een hellend vlak naar de inkom. Langs de binnenstraat ontwikkelt zich de verticale circulatie, het onthaal, de administratie, en de theorielokalen.
Vanuit de binnenstraat is er zicht op de diverse atelierruimten. Omdat de toegang zich situeert op de eerste verdieping kunnen de beide atelierzones op het gelijkvloers met elkaar verbonden worden.
Beide zijden van de binnenstraat worden op enkele plaatsen verbonden met open plateaus. Deze ruimten kunnen dienen als ontmoetingsplaats, als studielandschap, misschien als bibliotheek-mediatheekruimte of als educatieve ruimte voorzien van allerlei installaties. Een grote trap in het midden van het atrium kan gebruikt worden als aula bij eindejaaractiviteiten enz. Een plek bij uitstek geschikt voor uitwisseling.
De structuur wil indien mogelijk overmaat creëren. De eenvoud van de constructie moet dit mogelijk maken.
Het meervoudig gebruik van de constructie is voor de hand liggend. Er is bijvoorbeeld gevraagd om spin-offs en kleine nieuwe bedrijvigheid te koppelen aan het gebouw.
Deze ruimten zijn dan weer inwisselbaar met m2’s atelierruimte. De structuur overheerst op het beeld.
HET WINNEND ONTWERP
Welk bureau haalde de opdracht uiteindelijk binnen?
Atelier Kempe Thill
Werd dit project uiteindelijk gerealiseerd?
Ja
Evaluatie van het behaalde resultaat:
Een sterke concurrentie die allen een zeer zorgvuldige en verregaande uitwerking van de ambities van de bouwheer realiseerden. De resultaten van de verschillende teams kwamen op een groot aantal vlakken overeen.
De troeven van ons voorstel waren de flexibiliteit, het ruimtelijk concept, het strikte raster en de connectiviteit tussen de opleidingen onderling door het centrale atrium.
De jury heeft gekozen voor een sterke bouwpartner.
masterplan voor de omgeving van het Stübenpark in Duinbergen
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It) en Technum (infrastructuur)
677 UREN
Académie Nationale de Formation aux Métiers du Golf au Royal Golf Dar Es-Salaam
AWAA for cwarchitects
367 UREN
landschappelijke brug voor langzaam verkeer
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It.) en Technum
561 UREN
Wedstrijdontwerp Uitbreiding Fase 4 & Masterplan
TV - A+R Architecten en Architectengroep JANSSENS bvba
210 UREN
realisatie van een volksrestaurant, kinderopvang en administratief centrum voor het zorgbedrijf
INOFORMA ARCHITECTS
350 UREN
masterplan en beeldkwaliteitplan voor het centrum van Begijnendijk
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It)
386 UREN
Ontwikkeling site Gemeentelijke Bibliotheek - Gemeentelijke Basisschool
Architectenbureau Baro
450 UREN
Sociale assistentie appartementen Antwerpsesteenweg
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + Artex
450 UREN
Volledige studieopdracht voor de grondige renovatie en uitbreiding van het zwembad van Oostende
architectenbureau Serck
672 UREN